טניס שולחן – היסטוריה ועובדות חשובות

את העובדה שתמיד משתרך תור של שחקנים בכל מקום שבו ניצב שולחן פינג פונג כולנו יודעים. אם מדובר בחצר הבית, במתנ"ס או במתחם משחקים – המשיכה למשחק קיימת תמיד. אבל מה אתם יודעים על ההיסטוריה של המשחק הנפלא הזה, שבו חובטים בכדור טניס שולחן הלוך וחזור בעזרת מחבטי עץ ועושים מה שאפשר כדי שהיריב יפספס חבטה? קבלו כמה עובדות היסטוריות ועדכניות על טניס שולחן.
טניס שולחן

טניס שולחן או פינג פונג?

מקורו של המשחק באנגליה, בתחילת המאה ה-20. השם המקורי הוא פינג פונג, ואף על פי שנדמה שזהו שם המשחק בסלנג – למעשה זה השם המקורי, וכך החלה ההיסטריה העולמית. בשנת 1902 הוקמה אגודת הפינג פונג הראשונה, אך היא לא האריכה ימים והתפרקה בשנת 1905. המשחק המשיך לצבור אוהדים גם מחוץ ללונדון ומחוץ לאנגליה, ובשנת 1926 הוקמה הפדרציה הבינלאומית לטניס שולחן. המדינות החברות-המייסדות היו אנגליה, כמובן, שכנתה ויילס, הודו שהייתה בשליטה בריטית אז, ומדינות אירופיות נוספות: גרמניה, אוסטריה, שבדיה, הונגריה, דנמרק וצ'כוסלובקיה. בשנות ה-90 של המאה ה-20 כבר התקיימו יותר מ-160 אגודות טניס שולחן לאומיות ברחבי העולם כולו.

יש אליפות!

התפשטות המשחק ברחבי העולם הביאה למיסוד התחרות והענף, והתחרות הרשמית של אליפות עולם הראשונה התרחשה בשנת 1926, באנגליה - מולדתו של המשחק. משנה זו ועד שנת 1939 אלופי העולם היו כולם אירופאים: תשע פעמים הוכתר אלוף עולם הונגרי, ופעמיים צ'כוסלובקי. באמצע שנות ה-50 החלו לצמוח אלופי עולם באסיה: סין, יפן וצפון קוריאה הפכו למשפיעות בין-לאומיות וזכו באליפויות בזו אחר זו.

טניס שולחן ואולימפיאדה

טניס שולחן הפך לענף אולימפי בשנת 1988, באולימפיאדת סיאול, והתחרויות הראשונות של טניס שולחן כללו מקצים לזוגות ומקצים ליחידים - לנשים ולגברים. החל משנת 2008, באולימפיאדת בייג'ינג, בוטלו מקצי הזוגות בטניס שולחן ובמקומם נערך טורניר קבוצתי בין נבחרות המדינות השונות. סין היא המדינה השולטת בענף טניס שולחן באופן מובהק. עד כה חולקו 32 מדליות זהב, והטניסאים הסינים קטפו 28 מהן. באולימפיאדת בייג'ינג זכו הסינים בשלושת המקומות הראשונים בתחרויות היחידים והיחידות, ולכן התקבלה החלטה המגבילה את מספר המשתתפים מכל מדינה לשניים.

טניס שולחן – שחקנים ישראלים בולטים

במשחקים האולימפיים ייצגה את ישראל טניסאית שולחן אחת בלבד - מרינה קרבצ'נקו. קרבצ'נקו הגיעה לסיבוב השלישי באולימפיאדת אתונה, בשנת 2004. ההישג הזה של קרבצ'נקו בא אחרי שזכתה בתארים רבים ובהם אליפות אירופה, אליפות אוקראינה, אליפות המכביה ואליפות ישראל. בשנים האחרונות בולטות השחקניות נטלי רובמן וניקול טרוסמן, והשחקנים יניב שרון, עמרי בן ארי ושמעון רבינוביץ'.